Thursday, January 27, 2011

lalalalala~rasa lgi.:)

arinie ada terpikir ape la agaknye rasa ibu mengandung nie kan?
aku yg xngadung nie excited plak nk tau lbih2.hehehehe.
yg aku rasa dari 1 sudut dgan sudut yg len, happy membuatkan segala 
pahit maung, sakit smua dlupakan..

bila aku tnya mak aku, mak msti xnk cita lebih2..hahahaha.
nape ye mak??hmm..takot mira teringin ke hape?
sure, 1 hri nnti, aku akan lalui jgk saat tue..

dari saat tau diri mngandung, msti org disblah kta pling happy.
diri kita sndiri apa lgi kan..

hari2 ke hari, 
msti rasa bby tue gerak..
sbnarnye, aku rasa..perasaan tue xlh nk diungkapkan..
nnti la bila perot aku sndiri, aku akan describe la rasa tue..

just nk say kat snie. i'm glad to all of my friend yg sedang mengandung,
kuatkan smgat & hayati ksih syg bersama2.

nie ade aku share sdikit sbyk pantng larang semsa mgndung yg dipetik dari blog org len:..hehehehehe1-Dilarang mencaci atau mengumpat, membuat fitnah, iri hati juga bergaduh terutamanya dengan ibu mertua. Perbuatan tersebut dipercayai akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir. Ibu mengandung juga akan mengalami kesulitan semasa melahirkan anak. Yang sebenarnya, tujuannya larangan di sini adalah untuk melahirkan rasa hormat kepada orang tua da selalunya ibu mertua turut menjaga dan membantu sewaktu dalam pantang.


2-Dilarang memaku, memahat dan menggali lubang. Tidak boleh memukul atau mencederakan binatang kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak yang bakal lahir cacat anggota badan

3-Dilarang keluar rumah pada waktu petang atau senja kerana dikhuatiri hantu akan menggusiknya.

4-Hendaklah menjauhi pergaulan dengan orang yang tidak jujur atau rendah maruahnya, kerana dipercayai ini akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir.

5-Dilarang melihat gerhana bulan ataupun matahari kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir akan cacat atau berkulit gelap.

6-Dilarang duduk di anak tangga kerana dipercayai perbuatan ini akan mendatangkan kecelakaan kepada ibu sewaktu hendak melahirkan anak.

7-Ibu juga dilarang memikul batu kerana dikhuatiri anak dalam kandungan menjadi lumpuh.

8-Tidak boleh menanam pokok pisang kerana dikatakan perbuatan ini boleh menyebabkan anak berkepala besar yang luar biasa.

9-Ditegah menyusun tempurung kerana dikhuatiri anak yang dilahirkan akan botak kepalanya.

10-Ibu mengandung juga tidak boleh membiarkan anak-anak melangkah perut kerana dikhuatiri anak akan lahir cacat atau dilahirkan tidak cukup bulan. Dilarang tidur pada waktu tengah hari kerana dikhuatiri kepala anak yang bakal lahir akan menjadi besar.

11-Ibu mengandung juga dilarang menjahit atau menggunting baju kerana bimbang anak yang lahir nanti akan menjadi sumbing.

12-Tidak boleh makan memakai pinggan yang kecil..kerana dikhuatiri semasa mahu melahirkan anak nanti pintu rahim ibi tidak boleh terbuka dengan lebar.

13-Suami kepada ibu mengandung pula dilarang meniup seruling atau alat bunyi bunyian kerana dikhuatiri anak yang akan dilahirkan sentiasa menangis.

14-Suami juga dilarang menyembelih ataupun pergi memburu binatang kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir cacat anggota badannya.

15-Suami juga dilarang memukul, membunuh binatang seperti ular dan sebagainya kerana dipercayai anak yang lahir akan cacat atau kenan binatang tersebut.No comments:

kengkawang!!!

I Pad
Kereta sendiri
Rumah
Travel Luar Negara
Passport